Určitě znáte film Ratatouille, určitě také víte, že je to tradiční francouzský pokrm. Hlavními ingrediencemi jsou lilek, cuketa, rajčata, papriky a provensálské koření. Důležitý je poměr zeleniny, který musí být 1:1:1:1. Existuje několik možností, jak ratatouille připravit, tak tady je jedna z nich.
Suroviny (jako odměrku jsem používala hrnek o objemu asi 350 ml):
- olivový olej
- 1 cibule
- cca 2 stroužky česneku
- cuketa
- lilek
- rajčata
- papriky
- provensálské koření
- jasmínová rýže
- sůl
Postup:
Na pánev dáme olivový olej (větší množství, lilek ho dost pojme) a opečeme lilek nakrájený na kostky. Vložíme do hrnce. Doplníme olej do pánve a opečeme cuketu, vložíme do hrnce k lilku. Opět doplníme olej a osmahneme papriky nakrájené na proužky. U papriky opatrně, když se to s opékáním přežene, zhořkne. Zase přidáme do hrnce. Naposledy doplníme olej, osmahneme na něm cibuli s česnekem, přidáme rajčata a dusíme do měkka. Přidáme do hrnce k ostatní zelenině, osolíme, přidáme provensálské koření a prohřejeme všechno společně. Podávala jsem s jasmínovou rýží, kterou jsem uvařila ve vroucí osolené vodě v poměru 1:2 (rýže:voda). Ratatouille se může podávat i s brambory (vařenými či pečenými), chlebem, těstovinami, prostě snad čímkoliv.
Dobrou chuť přeje Nikki :-)
Žádné komentáře:
Okomentovat