pondělí 12. září 2016

Ratatouille s jasmínovou rýží

Určitě znáte film Ratatouille, určitě také víte, že je to tradiční francouzský pokrm. Hlavními ingrediencemi jsou lilek, cuketa, rajčata, papriky a provensálské koření. Důležitý je poměr zeleniny, který musí být 1:1:1:1. Existuje několik možností, jak ratatouille připravit, tak tady je jedna z nich. 


Suroviny (jako odměrku jsem používala hrnek o objemu asi 350 ml):

  • olivový olej
  • 1 cibule
  • cca 2 stroužky česneku
  • cuketa
  • lilek
  • rajčata
  • papriky
  • provensálské koření
  • jasmínová rýže
  • sůl

Postup:
Na pánev dáme olivový olej (větší množství, lilek ho dost pojme) a opečeme lilek nakrájený na kostky. Vložíme do hrnce. Doplníme olej do pánve a opečeme cuketu, vložíme do hrnce k lilku. Opět doplníme olej a osmahneme papriky nakrájené na proužky. U papriky opatrně, když se to s opékáním přežene, zhořkne. Zase přidáme do hrnce. Naposledy doplníme olej, osmahneme na něm cibuli s česnekem, přidáme rajčata a dusíme do měkka. Přidáme do hrnce k ostatní zelenině, osolíme, přidáme provensálské koření a prohřejeme všechno společně. Podávala jsem s jasmínovou rýží, kterou jsem uvařila ve vroucí osolené vodě v poměru 1:2 (rýže:voda). Ratatouille se může podávat i s brambory (vařenými či pečenými), chlebem, těstovinami, prostě snad čímkoliv. 

Dobrou chuť přeje Nikki :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat