úterý 8. září 2015

Pohanková kaše se švestkami a mákem

V posledním týdnu se výrazně ochladilo, a tak přišel čas na teplé snídaně. Kromě toho je právě sezóna švestek. Švestky a mák k sobě sobě pasují asi tak jako Tom a Jerry nebo Pat a Mat. Samozřejmě můžou bez sebe fungovat, ale spolu jsou mnohem lepší :-)

Fotka nic moc, ale jídlo naprosto výborné

Ingredience:

Makové mléko:
  • 150 gramů máku
  • 750 mililitrů vody
Pohanková kaše (uvedené údaje jsou na dvě porce nebo pro velkého jedlíka):
  • 100 gramů pohanky lámanky
  • cca 200 mililitrů makového mléka
  • švestky
  • mák
  • datlový sirup
Postup:

Makové mléko:
Makové mléko jsem si udělala den předem, protože vstávám opravdu hodně brzy, tak by se mi ráno nechtělo. Mák namočíme na cca 3 hodiny do vody. Po uplynutí této doby přemístíme mák i s vodou do mixéru a mixujeme asi tak 5 minut. Poté přecedíme přes sítko vystlané plátýnkem, a to asi 5x. Poprvé můžeme použít lžičku na promíchávání hmoty v sítku, ale při dalších cezeních už necháme tekutinu samu protéct. Hotové mléko uchováme v ledničce. 

Pohanková kaše:
V hrnci ohřejeme makové mléko, až začne vařit, odstraníme z plotny, vsypeme vypeckované nakrájené švestky podle chuti a pohanku a hrnec s pokličkou zabalíme do peřiny nebo do deky. Pozor, pohanka se nesmí vařit, jinak ztratí téměř veškeré živiny a tělu prospěšné látky. Necháme odpočívat 15 minut. Po 15 minutách je kaše hotová. Na závěr dosladíme datlovým sirupem nebo jiným sladidlem a posypeme mákem. 

Dobrou chuť vám přeje
                                                                                                                                             Nikki :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat