pondělí 19. května 2014

Založení kvásku

Jak jsem slíbila v úvodním příspěvku, bude se tento blog věnovat převážně pečení. Než se ale do toho pustíme, je třeba si založit a vypěstovat domácí kvásek, kterým budeme nahrazovat kvasnice.

Na kvásek potřebujeme:

  • kvalitní jemně mletou žitnou mouku (dá se sehnat ve zdravé výživě; mělo by to ale jít i např. ze špaldové nebo obyčejné pšeničné, já mám vyzkoušenou jen žitnou)
  • vodu

Vypěstování kvásku trvá několik dní:
  • První den dáme do větší sklenice (já použila litrovou, možná i víc, zavařovačku) 100 gramů mouky a přilijeme asi 100 mililitrů vlažné vody. Mělo by vzniknout těsto asi jako na lívance. Sklenici přikryjeme potřavinářskou fólií, zagumičkujeme (pojistka proti tomu, aby kvásek nevytekl) a dáme na teplé místo (při vytváření svého prvního kvásku jsem udělala tu chybu, že jsem to dala na okno, kde se mi kvůli vysoké teplotě kvásek překvasil, ale chleba z něj byl dobrý, od té doby pěstuji na kuchyňské lince, takže stačí pokojová teplota, tj. cca 22 stupňů, ideální je ale prý 26-30).  
  • Druhý den by se v kvásku měly objevit bublinky a měl by chutnat i vonět lehce nakysle. Kvásek přikrmíme, to znamená, že přisypeme 100 gramů žitné mouky a přilijeme opět cca 100 mililitrů vlažné vody. Umícháme hustší těsto a opět postavíme na teplé místo. Barva kvásku by se v této fázi neměla měnit a kvásek by měl zvětšovat svůj objem. 
  • Třetí den kvásek promícháme a opět přikrmíme stejným způsobem jako druhý den. Znovu promícháme a opět postavíme na teplé místo.
  • Čtvrtý den by měl být kvásek hotový, poznáme to tak, že začne zmenšovat svůj objem, bakterie už spotřebovaly veškerou mouku a kvásek je hladový. V této fázi odebereme část kvásku a upečeme z něj chleba nebo jiné pečivo. Zbytek kvásku opět dokrmíme, ale už nenecháme na teplém místě, dáme do lednice. Teď už nemusí být poměr mouka:voda 1:1, v podstatě čím hustší kvásek do lednice dáme, tím déle nám tam vydrží. 
Takto jsme si vypěstovali 100% kvásek, což znamená, že poměr mouky a vody je v něm 1:1, je totiž mnohem jednodušší poté převádět recepty z droždí na kváskové recepty.

Několik rad na závěr:
  • Pozor na to, aby kvásek nebyl růžový nebo plesnivý, v tom případě okamžitě vyhodit a založit nový. 
  • Nikdy nespotřebujte všechen kvásek, je totiž mnohem jednodušší ho jednou založit a pak akorát oživovat, než neustále zakládat nový. 
  • Jak už jsem napsala výše, nevystavovat kvásek slunečnímu záření. 

Pokud si na vlastní kvásek netroufáte, můžete na kváskové mapě najít ve svém okolí někoho, kdo se s vámi podělí o svůj kvásek. :)

Tak a příště už se pustíme do pečení chleba a v dalších článcích se také dozvíte o oživování a dalším uchovávání kvásku. 
Přeji úspěšné založení kvásku
Vaše Nikki

Žádné komentáře:

Okomentovat